Portretten tot nu toe

Portretten tot nu toe

Portretten tot nu toe

De laatste tijd ben ik terug aan het kijken naar mijn carrière als fotograaf. Ik begon ooit in 2011 met mijn eerste stapjes in de portretfotografie en dat beviel erg goed. De afgelopen tijd ben ik me steeds meer bezig gaan houden met het vastleggen van mensen om me heen en het werd tijd om eens terug te blikken naar hoe het ooit begon.

Laureen Peskens

Mijn eerste artiestenportret was van Laureen. In 2011 maakte ik deze foto’s voor haar eindexamen muziektheater. Onlangs kwam ik haar na zoveel jaar weer tegen bij de Kruikenconcerten in 013. Voor de fotoshoot gebruikte ik de camera van m’n vader, die ik niet zo goed onder de knie had en waardoor een aantal hele toffe foto’s nét onscherp zijn. Maar goed, daar heb ik wel van geleerd inmiddels.

Linn Stil

In 2013 fotografeerde ik Linn in de fotostudio van Fontys Hogeschool voor de Kunsten, waar ik een paar jaar eerder van afgestudeerd (cello) was.

Ik leerde tijdens het maken van het portret veel over lijnen, vormen en compositie. Maar voornamelijk over beweging en improvisatie.

Ik had wel een vooropgezet plan en helemaal uitgedokterd hoe de shoot eruit moest zien en wat ik voor resultaat wilde hebben maar tijdens de shoot was het op een gegeven moment ook tijd om dat allemaal los te laten. Ik merk dat ik dan meer op mijn gemak ben.

De bovenste twee foto’s heb ik nooit gepubliceerd, die had ik meer voor mezelf gemaakt. Maar nu ik er op terugkijk zie ik foto’s die beter bij mijn stijl passen. Ik hou van beweging en van abstracte vormen. Het hoeft voor mij niet meteen duidelijk te zijn wat je ziet.

Hanneke Coolen-Colsters

Hanneke heb ik al best veel gefotografeerd inmiddels. In 2015 fotografeerde ik Hanneke Coolen-Colsters in een silo in de buurt van Hilvarenbeek en dat was zo tof om te doen dat ik besloot om meer portretten te gaan maken van muzikanten en andere artiesten.
Later in 2015 kreeg ik een opdracht van Kunstloc om beelden te maken voor een campagne en uiteraard koos ik ervoor om Hanneke weer te fotograferen.

Jenny Janssens

Jenny heb ik al vaker gefotografeerd. Ze staat er altijd voor open voor als ik weer iets fototechnisch wil uitproberen.

Jenny ken ik van 3voor12/tilburg, toen ik daar net voor ging fotograferen, en ik kon het al snel goed met haar vinden. Met de hele groep legden we concerten vast en gingen we samen naar festivals zoals Festival Mundial en Paaspop.

De foto boven is bij haar thuis gemaakt en ik wilde een nieuwe lens uitproberen (85mm f/1.8). De foto hieronder heb ik recentelijk gemaakt, ik wilde me meer focussen op het contact tussen mij en haar en zo tot interessante nieuwe composities.

Aranka de Vries

Aranka kwam in 2014 langs in de studio om te experimenteren met beweging en daar ontdekte ik dat dichtbij fotograferen ook tof is.

Vincent van Amsterdam

Vlak voor zijn afstuderen in 2014 fotografeerde ik Vincent in de studio van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. We kozen voor een zwarte achtergrond voor een goed contrast met de accordeon. Ik vind het een mooi beeld als mensen niet alleen maar poseren maar ook geconcentreerd aan het spelen zijn. Dus dat hebben we allebei vastgelegd.

Aart Strootman

Voor de cd Monasteria van Aart Strootman en Bram Stadhouders mocht ik komen fotograferen in Koningsoord, Berkel-Enschot, waar Aart toen nog antikraak woonde.
We struinden door de gangen, kapel en kelder op zoek naar toffe locaties. Deze eerste foto is mijn favoriet want het is eigenlijk een tussendoorfoto, om te kijken hoe het eruit ziet met lange sluitertijd en flits.

Ruud Voermans

Van deze natuurlijke lach kun je toch alleen maar blij worden. Ruud Voermans kwam in 2016 voor de lens en ik heb voor mijn doen maar heel weinig foto’s hoeven maken tot ik dit beeld had.

Thorwald Jørgensen &
Renske de Leuw

Voor de fotoshoot van duo Thorwald (theremin) en Renske (harp) gingen we naar Veghel. In de recent opgeknapte CHV Noordkade waren er meer dan genoeg toffe plekken om te fotograferen. Daardoor was het ook wel weer lastig om überhaupt een locatie te kiezen.
Uiteindelijk vond ik deze plek. De muur is lekker rauw, en de rustige personages ervoor zorgen voor een goed contrast. En het is geen toeval dat de lijnen mooi op elkaar aansluiten.

Theaters Tilburg

Voor het nieuwe seizoensmagazine van @theaterstilburg mocht ik een aantal portretten maken van de directie en programmeurs.
Voor de locatie koos ik een van de mooiste plekken van de schouwburg; in de bovenfoyer bij de rode trap. Die met al die mooie lampjes.

Jeanine van Amsterdam

De fotoshoot van violiste Jeanine van Amsterdam was in hartje Amsterdam. Voor het eerst gewoon op straat fotograferen. Vond ik best spannend na al die studiosessies. Ik had wel een flitser meegenomen om het bestaande licht een beetje te controleren. Het was een gezellige middag met Jeanine en ben nog steeds heel blij met het resultaat.
Vroeger dacht ik dat mensen bij mooie portretten moeten wegkijken van de lens, nu is het precies andersom. Ik kijk iemand veel liever echt aan zodat ik ook echte foto’s kan maken.

Toffey

De campagnemakers van Toffey, waar ik al een aantal jaar voor mag fotograferen, hadden zelf ook portretfoto’s nodig. Dit is de lichting van 2016 met Nino Schöningh en Niki van Rooij aan het roer.
Wat ik hiervan geleerd heb? Nou, dat roze een moeilijke kleur is.

Jochen Otten

Voor de premiere van de theatershow Troosten van Jochen Otten fotografeerde ik hem in Theaters Tilburg. Een paar jaar daarvoor mocht ik ook het campagnebeeld maken voor de voorstelling Overwegend Droog. Nog steeds heel trots dat ik dit heb mogen maken.

Kamerata Zuid

Voor Kamerata Zuid maakte ik een serie portretten van de organisatie en orkestleden. Dit nieuwe kamerorkest staat onder leiding van Frank Adams en is in korte tijd erg succesvol geworden. Ik volgde ze al een tijdje en heb eerder ook al wat concerten van ze mogen vastleggen.

Sander Teepen

Sander Teepen, hoboïst en dirigent met veel charisma. Samen hebben we in veel orkesten gespeeld, op het conservatorium en later na school ook nog. Toen hij steeds bekender werd als dirigent heb ik dit beeld gemaakt voor zijn website.

Marcia Koopman

Ik maak ook zakelijke portretten. Dit is Marcia. Ze had een foto nodig voor LinkedIn en binnen no-time had ze een nieuwe baan. De tweede foto was een cadeautje omdat het licht zo mooi viel.

Fluitkwartet BEAU4

Er zijn een paar plekken in de Spoorzone die ik heel tof vind: het gangetje tussen de Smederij en Gebouw 83, en iets verderop voorbij de Boemel de aluminium muur. Dus toen Fluitkwartet BEAU4 nieuwe foto’s nodig had kon ik die plekken meteen gebruiken voor een fotoshoot.

Marieke Plasier

Natuurlijk mag Marieke Plasier niet ontbreken in de lijst met mensen die ik de afgelopen jaren heb gefotografeerd.
De goedlachse Marieke heb ik leren kennen als een gedreven fotograaf. Altijd op zoek naar de mooiste beelden en is daarin de afgelopen jaren enorm gegroeid.
Ze maakt portretten, fotografeert bruiloften en geeft samen met Bart Blewanus fotografieles.
Voor deze fotoshoot gingen we naar café Berlijn, naar het Wilhelminakanaal en Moerenburg.

Wil je dat ik ook bij jou een portret kom maken? Mail me dan op info@jostijnligtvoet.nl of bel naar 06-10779206