Pan~ //Catwalk

Pan~ //Catwalk

Portret Pan ~// Catwalk

Tijdens Festival Kaapstad in Tilburg (augustus 2019) zag ik de voorstelling Pan~//Catwalk van Paul Van de Waterlaat en Inez Wolters. Samen runnen ze het theatergezelschap Zwermers.

De indrukwekkende voorstelling stelt de vraag of mensen kleren dragen of dat de kleren de mensen dragen.
In de sterk repetitieve en visuele voorstelling wordt het lichaam behandeld als een wit canvas. Nieuwe identiteiten verschijnen en gaan. Een ode aan de rijkdom, diversiteit en kleurigheid van mensen.

Paul en Inez speelden deze voorstelling in een lange winkelstraat waar ze alle kledingcombinaties achter elkaar hadden gestald. Begeleid door livemuziek liepen ze langzaam van de ene naar de andere kant. En trokken ze heel simultaan de kleding aan en uit.

Jostijn Ligtvoet Fotografie, eventfotografie, eventfotograaf, tilburg
Pan ~// Catwalk tijdens Kaapstad Festival Tilburg

Fotoshoot

Tijdens het bekijken van de voorstelling ontstond bij mij het idee om iedere outfit vast te gaan leggen. Kort daarna heb ik het idee voorgesteld aan Paul en Inez en die waren meteen enthousiast.

Niet wetende dat er een quarantaine aan zat te komen konden we gelukkig nog een dag gebruik maken van een zaal in theater De Nieuwe Vorst. We hebben we in één lange dag álle outfits achter elkaar vastgelegd.

Ik had mijn brede papieren studioachtergrond meegenomen en mijn twee studioflitsers. Ook mocht ik twee andere flitsers lenen waardoor er ook genoeg licht op het papier kwam.

Het moeilijkste was om Paul en Inez na iedere outfit weer op dezelfde plek terug te krijgen. Ik had als een van de uitvoeringen een idee om alle foto’s als een GIFje achter elkaar te tonen. Dus dan valt het extra op als ze niet op dezelfde plek zouden staan.

Terwijl dat ik aan het puzzelen was op een mogelijke setting voor de flitsers en instellingen in de camera legden Paul en Inez alle 150+ kledingcombinaties in de juiste volgorde. Dat is al een klus van een paar uur. Pas om half drie ‘s middags konden we echt beginnen met fotograferen en we zijn pas gestopt om half 10 ‘s avonds.

Uitwerking

Na het fotograferen kwamen we op een heleboel ideeën om de foto’s te gebruiken. Het eerste idee was natuurlijk om een GIFje te maken, maar omdat niet alle websites die ondersteunen (zoals die van mezelf) heb ik ook filmpjes gemaakt. Een ander idee ontstond eigenlijk pas na de fotoshoot omdat ik een screenshots stuurde van het resultaat. Dit beeld wordt nu gebruikt ter promotie van de voorstelling.
Een ander idee wat nog uitgewerkt wordt is het maken van vierkante postkaarten als materiaal om aan te schaffen na de voorstelling.

Alle outfits van Pan ~// Catwalk achter elkaar
Portret, Jostijn Ligtvoet Fotografie, Pan Catwalk, Zwermers
Promobeeld Pan ~// Catwalk

De bedoeling was om nu ongeveer de promotie te starten omdat Paul en Inez deze voorstelling mochten gaan spelen op het beroemde Oerolfestival maar omdat alles tot 1 september is geannuleerd kan dat niet doorgaan. Wat heel jammer is.

Trots

Ik ben heel trots op dit resultaat. Vooral ook omdat ik voor het eerst zelf met een idee naar het gezelschap ben gegaan en dat ze het ook nog echt wilden gaan uitvoeren. Hopelijk kan ik dit in de toekomst meer gaan doen want het is echt heel tof om te doen.
Ik zou er graag van alle foto’s een tentoonstelling willen maken. Alle foto’s achter elkaar op een muur. Alsof je zelf langs de voorstelling loopt en zelf dus het tempo bepaalt.

Heb jij ook een idee voor een tof portret? Mail me dan op info@jostijnligtvoet.nl