Nachtlicht

Nachtlicht

Nachtlicht

Als geboren en getogen Tilburger ben ik opgegroeid in de stad. Het altijd aanwezige licht is vanzelfsprekend, een veilig baken in de nacht. Het is moeilijk om te bedenken wat nu echt een donkere nacht is. Zeker in de stad. In mijn eigen werk ben ik op zoek naar manieren om die nacht vast te leggen.

Wat ik interessant vind is de manier waarop het herkenbare (stads)landschap ‘s nachts wordt omgetoverd in een surrealistisch kleurenpalet. Alsof het licht overdag braaf zijn werk doet, of uitstaat, en daarna feestviert. En dat eindeloos volhoudt.

Mijn onderzoek leidt me langs veel mooie onontdekte plekken in de stad. Langzamerhand begint er een patroon te ontstaan. De beelden worden abstracter en het valt me op dat het lijnenpatroon een terugkerende vorm is. Nachtlicht is ook een manier om abstracter bezig te zijn met fotografie en om buiten mijn eigen kaders te blijven denken. En als bijkomend voordeel kom ik nog eens buiten als iedereen binnen zit.

Met de foto hierboven is het zo ongeveer begonnen. Hier zie je een heg die ‘s nachts nutteloos verlicht wordt. Het enige waar het licht van de lantaarnpaal op schijnt is de heg. Ik vind dat fascinerend. Iemand heeft daar over nagedacht. Dat die heg daar mag staan shinen.

Dit is het eerste langetermijnproject waar ik veel energie van krijg. Dus ik ga er nog wel even mee door. Bijna dagelijks post ik een nieuwe foto op Instagram dus ga daar vooral iedere dag even kijken.